Schrijven voor een Website en het Internet

Schrijven voor een website en het Internet is een vak apart. Dat komt omdat de bezoeker van een website heel anders leest dan van papier. Hij is op zoek naar informatie. En als hij die niet vindt, dan klikt hij heel snel weg, want elders op het Internet is genoeg informatie te vinden.

Hoe leest de bezoeker?

Website bezoekers scannen de pagina's. Men is op zoek naar informatie, en wil die snel vinden. In plaats van keurig van bovenaf te beginnen met lezen, scant hij de pagina. Hij leest wat hem snel opvalt, en als dat hem interesseert, dan leest hij verder.

Er zijn dus een aantal goede tips om je websites goed scanbaar te maken:

  • Gebruik goede kopteksten
  • Zet belangrijke informatie bovenaan
  • Maak korte zinnen
  • Gebruik lijstjes zoals deze, maar niet langer dan 5 bullets

Hoe maak je goede kopteksten?

Als een bezoeker je pagina scant, is hij op zoek naar informatie. Maar niet zo maar informatie. Hij zoekt informatie die voor hem belangrijk is. Het is dus belangrijk om in de koptekst aan te tonen dat de informatie die volgt voor hem belangrijk is.

Er zijn een aantal goede regels voor het schrijven van kopteksten voor een website:

  • Stel een vraag
  • Beloof een voordeel
  • Biedt een oplossing voor een probleem
  • Geef een waarschuwing
  • Kondig iets aan
Maar bij al deze zaken is het belangrijk om het in de jij of u vorm te schrijven. Dus niet “Mijn product doet dit”, maar bijvoorbeeld “Wilt u ook profiteren van dit?”

Hoe schrijf je de paragraaf onder de koptekst?

Geef je bezoeker waar hij om vraagt. Wanneer je genoeg interesse bij de bezoeker gewekt hebt om de paragraaf te lezen, begin dan je alinea met het belangrijkste punt. De zinnen erna gebruik je voor nadere uitleg. Sluit dan de alinea af met een conclusie.

Maar maak de alinea’s niet te lang. Breek langere stukken op in korte stukjes. En gebruik lege regels daartussen.

Wat is het doel van je pagina?

Schrijven voor een website is schrijven met een doel. Je wilt dat de bezoeker na het lezen van de pagina iets doet. Dit heet de meest gewilde reactie, oftewel de Most Wanted Response in het Engels.

Dat doel kan van alles zijn. Het kopen van een product, het downloaden van iets, het klikken op een link voor meer informatie. Maar het is belangrijk dat je schrijft om dat doel te bereiken: de bezoeker maakt de meest gewilde reactie.

Om de reactie te maken, moet de bezoeker worden overtuigd. En daarvoor is meestal een heel proces in het hoofd van de bezoeker nodig. Jouw taak is het begeleiden van dat proces.

Het schrijven voor een website betekent het verschaffen van genoeg informatie zodat de bezoeker de gewenste actie onderneemt.

Hoe bereik je dat doel?

De informatie die je bezoeker nodig heeft verpak je in een verhaal. En de belangrijkste onderwerpen in dat verhaal staan in de kopteksten. Zorg er nu voor dat wanneer je alleen de kopteksten leest, de strekking van het verhaal al duidelijk is.

De kopteksten alleen bevatten dus een samenvatting. Maar die samenvatting moet wel interessant genoeg zijn om de aandacht vast te houden.

Hoe kun je de aandacht vasthouden?

Het is de kunst om verlangen bij de lezer op te wekken om door te lezen. Hiervoor moet de tekst als het ware “blijven kleven”.

Eén van de manieren om teksten te laten kleven, is het gebruik van “kennis gaten”. Hierbij gaat het erom om bij de bezoeker het gevoel te creëren dat hij een stukje kennis mist. Het gevoel dat ze iets missen, willen leren, of moeten weten. Een probleem dat opgelost moet worden, of een jeukende plek die gekrabbeld moet worden.

Bij het schrijven voor een website zul je dus moeten proberen om die kennis gaten te creëren, en weer op te vullen met meer informatie. Totdat de bezoeker beseft dat hij de meest gewilde reactie moet uitvoeren. En ziedaar: het doel van de pagina wordt bereikt.

Wil je ook door beter te schrijven meer verkopen?

Ga gerust aan de slag met bovenstaande technieken. Maar er is nog veel meer te vertellen over dit onderwerp.

Wil je nog meer weten over hoe te schrijven voor een website? Er zijn twee uitstekende e-boeken over dit onderwerp, die alle aspecten duidelijk beschrijven. In het Engels, dat wel, maar dat mag de pret niet drukken.

Het eerste e-boek heet “Make your Words Sell” en beschrijft in detail hoe te schrijven om te verkopen.

Lees alles over het vertalen van Features naar Voordelen, het schrijven naar de persoonlijkheid van de bezoeker, en nog veel meer. Haal hier een kopie van MYWS.

Het tweede e-boek heet “Make your Content Pre-sell”. In tegenstelling tot het schrijven om te verkopen, richt dit boek zich op het opbouwen van een relatie met de bezoekers van je website.

Je kunt er alles in lezen over het opbouwen van vertrouwen, het geven voor te nemen, het laten terugkomen van bezoekers, enzovoorts. Haal hier een gratis kopie van MYCPS.

Wilt u meer informatie over het schrijven voor een Website, of wilt u dat uw website volgens bovenstaande technieken geschreven wordt, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

View Patrick van der Meer's profile on LinkedIn Follow zondervleugels on Twitter

Gratis rapport

Over de juiste kopteksten op een website


Testimonials

Ik vroeg me af of je die garanties wel kon waarmaken

Bij het lezen van je website vroeg ik me af of je de garantie over het aantal bezoekers en de klanten wel waar kon maken.

Maar mijn nieuwe website gaat in de eerste volle maand al de beloofde 300 bezoekers of meer halen!

Bovendien heeft hij al voor 2 klanten gezorgd, en de 3e heeft al belangstelling getoond.

Lia Smits, www.ontspannen-wandelreizen-marokko.com

Kan ik dat ook?

Voordat ik begon, dacht ik dat een website niets voor mij zou zijn.

Maar nu, na 3 jaar, sta ik versteld van maar liefst 1000 bezoekers per dag. En al helemaal dat dat daadwerkelijk geld opbrengt!

Sabine Kuipers, www.vakantie-met-kinderen.com

Heeft u al een website, met weinig bezoekers?

Vraag om een Website Diagnose!!