Het eerste vereiste bij het maken van nieuwe websites is natuurlijk dat het mooie websites moeten zijn. Maar wat zijn nou mooie websites? Smaken verschillen natuurlijk, en wat de één mooi vindt, vindt de ander helemaal niks.
Wat mooi wordt gevonden verandert bovendien gedurende de tijd. Waar je vroeger nog de blits kon maken met bewegende plaatjes, dat is nu juist not done. Maar wat overeind blijft staan is dat eenvoud de geboden informatie het beste tot zijn recht laat komen.
Mooie websites hebben als overeenkomst dat de eerste oogopslag een goede indruk geeft. Belangrijk daarbij is dat het een consistent geheel vormt, en niet te druk is.
Niet teveel kleuren gebruiken dus, maar ook niet te veel toeters en bellen.
Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel een aantal zaken die het menselijk oog aantrekken, en die velen dus in het design van hun website willen verwerken. Denk hierbij vooral aan foto’s, video en interactieve elementen.
Maar houd altijd de leesbaarheid van de website in de gaten. Dat wat je te vertellen hebt, moet immers wel overkomen.
Zo kun je komen tot een goede afweging tussen een mooie website en een succesvolle. Hieronder zullen we de diverse aspecten verder toelichten.
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Deze oude wijsheid gaat zeker op voor een mooie website.
Bedenk echter wel dat vooral de tekst noodzakelijk is. Een website zonder foto’s kan succesvol zijn, een (mooie) website zonder tekst niet. Het gaat immers om de informatie, waarnaar men op zoek is.
Foto’s en plaatjes zijn uitermate geschikt om een sfeer over te brengen. Uiteraard dient die sfeer overeen te komen met het onderwerp dat u behandelt.
Iedere pagina op uw website kan dus een andere sfeer krijgen door andere plaatjes en foto’s. Maar pas op: de algemene sfeer van de website dient niet aangetast te worden.
Met andere woorden: de kleurstellingen van een pagina dienen hetzelfde te blijven over alle pagina’s. En de plaatjes en foto’s dienen daar enigszins in te passen.
Die algemene sfeer kunt u het beste vastleggen in een template, zie onder voor meer informatie daarover
Meer en meer websites ontdekken het potentieel van video op het Internet. Denk daarbij natuurlijk aan Youtube, maar er zijn ook andere toepassingen.
Om aan een goed en passend videofragment te komen is voor velen wat lastiger.
Een eigen stukje video online zetten vereist wat handigheid, die bij velen niet voorhanden is. Al wat eenvoudiger is het om een fragment van anderen op de website te presenteren. Maar pas daarbij op voor de copyright die op vele fragmenten rust (dit geldt uiteraard ook voor foto’s).
Een andere valkuil bij video fragmenten is dat het wel weer moet passen in de website. Leidt het stukje video alleen maar af, of komen de bezoekers alleen maar voor dat videofragment, dan zal het weinig nut hebben om het te plaatsen.
Ons advies is dan ook om te starten zonder video, en het pas toe te voegen wanneer u overtuigd bent van de toegevoegde waarde ervan.
U heeft het vast wel gehoord: een groot voordeel van het Internet boven andere media zoals televisie, is de interactiviteit. Een website kan gebruikers de mogelijkheid bieden om
Het eerste punt is standaard voor iedere website: de gebruiker bepaalt welke pagina’s hij oproept. Het tweede punt is meestal een must om contact te krijgen met de bezoekers.
Maar bij vooral het laatste punt neemt de fantasie vaak de loop. Met prachtige flash animaties wordt interactiviteit mogelijk gemaakt.
Maar vaak leidt dit de aandacht af van wat de website te bieden heeft: de geboden informatie.
Ons advies is dus weer om deze zaken te vermijden totdat u overtuigd bent van de toegevoegde waarde.
Een mooie website moet ook leesbaar zijn. Dat betekent ook: niet teveel informatie op een klein oppervlak.
Meld het belangrijkste, en laat de gebruiker doorklikken naar meer. Wissel teksten af met plaatjes. Voeg headlines toe. Gebruik contrasterende blokje informatie. En: maak het niet te druk.
Vergeet nooit dat het bij een website altijd draait om de inhoud. Om een mooie website ook succesvol te laten zijn moet er dus veel inhoud op staan.
Hoe meer (goede) inhoud, hoe beter de website wordt gevonden, hoe meer bezoekers. Denk altijd aan die o zo belangrijke aanpak.
Misschien was deze informatie verhelderend, maar misschien duizelt het u nu alleen nog maar meer voor de ogen. Gelukkig is het niet zo heel moeilijk om een eenvoudige doch mooie website te bouwen.
Door gebruik te maken van templates heeft u snel resultaat. Goede templates houden rekening met bestaande ontwerp regels, en leveren u snel een framework voor het plaatsen van uw inhoud.
En indien u goede tools gebruikt, zijn de templates eenvoudig te vervangen door eigen ontwerpen.
Wij adviseren hierbij de tools van Site Build It, dit pakket biedt alles wat u nodig heeft voor een succesvolle, EN mooie website. Lees hierover meer in onze Site Build It recensie.
Wil je toch direct (of later) wat meer dan de templates te bieden hebben, dan ga je voor een uitgebreider website ontwerp. Klik hier voor meer info daarover.
Over de juiste kopteksten op een website
Bij het lezen van je website vroeg ik me af of je de garantie over het aantal bezoekers en de klanten wel waar kon maken.
Maar mijn nieuwe website gaat in de eerste volle maand al de beloofde 300 bezoekers of meer halen!
Bovendien heeft hij al voor 2 klanten gezorgd, en de 3e heeft al belangstelling getoond.
Lia Smits, www.ontspannen-wandelreizen-marokko.com
Voordat ik begon, dacht ik dat een website niets voor mij zou zijn.
Maar nu, na 3 jaar, sta ik versteld van maar liefst 1000 bezoekers per dag. En al helemaal dat dat daadwerkelijk geld opbrengt!
Sabine Kuipers, www.vakantie-met-kinderen.com
Heeft u al een website, met weinig bezoekers?