Zelf HTML maken, of kiezen voor de beste HTML editor?

HTML maken is van oudsher een eerste vereiste om een website te bouwen. Om informatie op het Internet te plaatsen is het nodig HTML codes te gebruiken voor de opmaak van de pagina’s in de Internet browsers zoals Internet Explorer en Firefox. En hoewel de HTML codes eenvoudig lijken, blijkt het toch erg lastig om een mooie pagina in HTML te maken.

De HTML codes zijn toch eenvoudig?

HTML kent eenvoudige codes die aangeven hoe een stukje tekst dient te worden geplaatst. Zo wordt een nieuwe regel begonnen door de <BR> code toe te voegen, en wordt een koptekst tussen <H1> en </H1> codes geplaatst. En zo zijn er codes voor het vet of schuin afdrukken van tekst, gebruik van kleuren, lijstjes, enzovoorts.

Maar al snel wordt het wat lastiger. Codes voor plaatjes bijvoorbeeld, kennen vele opties. Links of rechts uitlijnen, rand eromheen, etcetera. En voor een nog mooiere opmaak worden tabellen gebruikt, ook weer met vele mogelijkheden. Al deze HTML codes leren kost uiteindelijk veel tijd, en dan moet je ze ook nog goed zien toe te passen.

Dan neem je toch een HTML editor?

Dat is een goede optie. Er zijn vele HTML editors die het HTML maken kunnen vereenvoudigen. In feite zijn er twee soorten: de tekst gebaseerde editors en de What You See Is What You Get (WYSIWYG) editors.

De tekst gebaseerde HTML editors doen eigenlijk weinig meer dan het plaatsen van de juiste codes in de tekst indien je aangeeft dat je kopteksten, vet gedrukte teksten, of iets anders wilt. Ook ingewikkeldere codes kunnen worden ingevoegd, maar je moet zelf een beetje uitzoeken welke opties welk effect hebben. In een apart preview venster kun je het resultaat zien.

De zogenaamde WYSIWYG editors laten je de tekst typen in het uiteindelijke resultaat. De editor gaat vervolgens de HTML maken, en van de onderliggende codes zie je verder niets. Plaatjes kun je verschuiven op het scherm, zonder dat je hoeft te weten welke codes je daarvoor nodig hebt.

Een WYSIWYG editor lijkt dus het beste?

Dat lijkt inderdaad ideaal. Maar zoals de gevorderde Word gebruiker weet, is dat niet helemaal waar. Word is ook een WYSIWYG editor, maar dan voor gewone documenten. En als je daar iets ingewikkelds mee wilt, dan kost dat vaak nogal wat frustratie. En eigenlijk is een cursus dan wel gewenst.

Er is nog een ander probleem met WYSIWYG HTML editors. De code die ze genereren als ze HTML maken is vaak toegespitst op één browser, en dat zal meestal Internet Explorer zijn. Om zeker te zijn dat je pagina’s ook in Firefox, Opera, Safari, en andere browsers goed zichtbaar zijn, zul je die moeten testen. En omdat je de onderliggende code niet kent, wordt het heel moeilijk om het helemaal goed te krijgen.

Het laatste probleem met WYSIWYG HTML editors is de gegenereerde code. Vaak wordt veel meer code gegenereerd dan eigenlijk nodig is. Dat zorgt ervoor dat de pagina er lang over doet voordat hij op het scherm verschijnt, iets wat bezoekers vervelend vinden. Bovendien valt uit de code meestal geen wijs te maken. Hierdoor heb je altijd de editor nodig voor aanpassingen, hoe klein ook.

Wat is dan de beste HTML editor?

Daar valt geen eenvoudig antwoord op te geven helaas. Het hangt af van je voorkeuren, welke eisen stel je aan de gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden, etcetera.

Enige goede opties om te overwegen zijn:

  • Arachnophilia is een zeer goede gratis tekst-gebaseerde HTML editor.
  • Coffeecup is een goede basic WYSIWYG editor, waarbij je echter ook de code kunt bewerken
  • Als er dan toch een beste gekozen moet worden, dan zou dat naar onze mening Dreamweaver zijn. Dit is een WYSIWYG editor, maar je kunt ook in de code werken. Het is de editor die de meeste professionele webmasters gebruiken, maar het is ook duur. Afhankelijk van versie en pakket moet je rekening houden met enkele honderden Euro's.

Mooi, en daarmee kan ik dus alle gewenste HTML maken

Nou, niet helemaal. Er zijn een paar andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is er bijvoorbeeld de navigatiebalk, die je op alle pagina’s hetzelfde wil hebben. Wil je die veranderen, dan moet je alle pagina’s aanpassen, tenzij je wat slimmigheden toepast.

Een paar jaar geleden werden vaak Frames toegepast om navigatiebalken te maken. Tegenwoordig is dat sterk achterhaald. Wel zijn er nog iframes, en andere Javascript technieken. Maar het handigst is gebruik te maken van includes. Of natuurlijk, als de website complex wordt en door meerdere personen beheerd moet worden, een Content Management Systeem.

Stop even, nu wordt het ingewikkeld

Ja, dat is begrijpelijk. Het blijkt dat HTML maken toch wel iets meer omvat dan even wat HTML codes leren. Er zijn natuurlijk uitstekende cursussen om HTML te leren. Maar een goede complete handleiding voor een goede website ontbreekt. Begrijpelijk, want de cursussen zijn bedoeld om Webmasters op te leiden, niet voor een willekeurige ondernemer om zelf een website te bouwen.

Toch hebben we een pakket gevonden dat u door alles heenloodst. Niet alleen voor het HTML maken, maar ook al het andere wat nodig is om tot een succesvolle website te bouwen.

Het pakket heet Site Build It, oftewel SBI. Een klein nadeel is dat alles in het Engels is, en dat het wel wat tijd van u vergt. Maar voor willekeurig welke andere manier om tot een acceptabele website te komen heeft u nog veel meer tijd nodig.

Want heeft u ook al nagedacht over hosting, domeinnamen, teksten schrijven, formulieren maken, een nieuwsbrief, aanmelden bij zoekmachines, links bouwen, enzovoorts?

Duizelt het u voor de ogen?

Excuses, dat was niet de bedoeling. Neem rustig de tijd om door te nemen wat SBI allemaal inhoudt. En beslis dan voor u zelf of u de tijd wilt investeren om met dit pakket een succesvolle website te bouwen.

Wilt u de tijd, of het geld niet investeren in SBI? Prima, maar weet wel dat u vele malen meer tijd en geld kwijt bent om op een andere manier hetzelfde te bereiken. U kunt natuurlijk ook ons inhuren om de succesvolle website voor u te bouwen.

Neem voor meer informatie over HTML maken vrijblijvend contact met ons op.

View Patrick van der Meer's profile on LinkedIn Follow zondervleugels on Twitter

Gratis rapport

Over de juiste kopteksten op een website


Testimonials

Ik vroeg me af of je die garanties wel kon waarmaken

Bij het lezen van je website vroeg ik me af of je de garantie over het aantal bezoekers en de klanten wel waar kon maken.

Maar mijn nieuwe website gaat in de eerste volle maand al de beloofde 300 bezoekers of meer halen!

Bovendien heeft hij al voor 2 klanten gezorgd, en de 3e heeft al belangstelling getoond.

Lia Smits, www.ontspannen-wandelreizen-marokko.com

Kan ik dat ook?

Voordat ik begon, dacht ik dat een website niets voor mij zou zijn.

Maar nu, na 3 jaar, sta ik versteld van maar liefst 1000 bezoekers per dag. En al helemaal dat dat daadwerkelijk geld opbrengt!

Sabine Kuipers, www.vakantie-met-kinderen.com

Heeft u al een website, met weinig bezoekers?

Vraag om een Website Diagnose!!