HTML maken is van oudsher een eerste vereiste om een website te bouwen. Om informatie op het Internet te plaatsen is het nodig HTML codes te gebruiken voor de opmaak van de pagina’s in de Internet browsers zoals Internet Explorer en Firefox. En hoewel de HTML codes eenvoudig lijken, blijkt het toch erg lastig om een mooie pagina in HTML te maken.
Maar al snel wordt het wat lastiger. Codes voor plaatjes bijvoorbeeld, kennen vele opties. Links of rechts uitlijnen, rand eromheen, etcetera. En voor een nog mooiere opmaak worden tabellen gebruikt, ook weer met vele mogelijkheden. Al deze HTML codes leren kost uiteindelijk veel tijd, en dan moet je ze ook nog goed zien toe te passen.
De tekst gebaseerde HTML editors doen eigenlijk weinig meer dan het plaatsen van de juiste codes in de tekst indien je aangeeft dat je kopteksten, vet gedrukte teksten, of iets anders wilt. Ook ingewikkeldere codes kunnen worden ingevoegd, maar je moet zelf een beetje uitzoeken welke opties welk effect hebben. In een apart preview venster kun je het resultaat zien.
De zogenaamde WYSIWYG editors laten je de tekst typen in het uiteindelijke resultaat. De editor gaat vervolgens de HTML maken, en van de onderliggende codes zie je verder niets. Plaatjes kun je verschuiven op het scherm, zonder dat je hoeft te weten welke codes je daarvoor nodig hebt.
Er is nog een ander probleem met WYSIWYG HTML editors. De code die ze genereren als ze HTML maken is vaak toegespitst op één browser, en dat zal meestal Internet Explorer zijn. Om zeker te zijn dat je pagina’s ook in Firefox, Opera, Safari, en andere browsers goed zichtbaar zijn, zul je die moeten testen. En omdat je de onderliggende code niet kent, wordt het heel moeilijk om het helemaal goed te krijgen.
Het laatste probleem met WYSIWYG HTML editors is de gegenereerde code. Vaak wordt veel meer code gegenereerd dan eigenlijk nodig is. Dat zorgt ervoor dat de pagina er lang over doet voordat hij op het scherm verschijnt, iets wat bezoekers vervelend vinden. Bovendien valt uit de code meestal geen wijs te maken. Hierdoor heb je altijd de editor nodig voor aanpassingen, hoe klein ook.
Enige goede opties om te overwegen zijn:
Nou, niet helemaal. Er zijn een paar andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is er bijvoorbeeld de navigatiebalk, die je op alle pagina’s hetzelfde wil hebben. Wil je die veranderen, dan moet je alle pagina’s aanpassen, tenzij je wat slimmigheden toepast.
Een paar jaar geleden werden vaak Frames toegepast om navigatiebalken te maken. Tegenwoordig is dat sterk achterhaald. Wel zijn er nog iframes, en andere Javascript technieken. Maar het handigst is gebruik te maken van includes. Of natuurlijk, als de website complex wordt en door meerdere personen beheerd moet worden, een Content Management Systeem.
Toch hebben we een pakket gevonden dat u door alles heenloodst. Niet alleen voor het HTML maken, maar ook al het andere wat nodig is om tot een succesvolle website te bouwen.
Het pakket heet Site Build It, oftewel SBI. Een klein nadeel is dat alles in het Engels is, en dat het wel wat tijd van u vergt. Maar voor willekeurig welke andere manier om tot een acceptabele website te komen heeft u nog veel meer tijd nodig.
Want heeft u ook al nagedacht over hosting, domeinnamen, teksten schrijven, formulieren maken, een nieuwsbrief, aanmelden bij zoekmachines, links bouwen, enzovoorts?
Wilt u de tijd, of het geld niet investeren in SBI? Prima, maar weet wel dat u vele malen meer tijd en geld kwijt bent om op een andere manier hetzelfde te bereiken. U kunt natuurlijk ook ons inhuren om de succesvolle website voor u te bouwen.
Neem voor meer informatie over HTML maken vrijblijvend contact met ons op.
Over de juiste kopteksten op een website
Bij het lezen van je website vroeg ik me af of je de garantie over het aantal bezoekers en de klanten wel waar kon maken.
Maar mijn nieuwe website gaat in de eerste volle maand al de beloofde 300 bezoekers of meer halen!
Bovendien heeft hij al voor 2 klanten gezorgd, en de 3e heeft al belangstelling getoond.
Lia Smits, www.ontspannen-wandelreizen-marokko.com
Voordat ik begon, dacht ik dat een website niets voor mij zou zijn.
Maar nu, na 3 jaar, sta ik versteld van maar liefst 1000 bezoekers per dag. En al helemaal dat dat daadwerkelijk geld opbrengt!
Sabine Kuipers, www.vakantie-met-kinderen.com
Heeft u al een website, met weinig bezoekers?