Een content management systeem zorgt ervoor dat de contentvan een website, de inhoud dus, eenvoudig beheerd kan worden. Maar wat is er dan zo bijzonder aan, en waarom heeft u dat nodig?
Voorop gesteld: niet iedere website maakt gebruik van een content management systeem of heeft dat nodig. Indien een website statisch is, zoals de eenvoudige presentatie van een bedrijf, dan is het overbodig.
Zoals elders op deze website al beschreven, is een statische website met de presentatie van een bedrijf meestal weinig succesvol. Een succesvolle website biedt vele informatieve pagina's, en is meestal dynamisch: hij groeit en blijft up-to-date.
Het tweede wat een CMS doet is het up-to-date houden van de navigatie. Indien je een nieuw onderdeel aan de website hebt toegevoegd, wil je dat dat bereikbaar wordt vanaf andere delen van de website via de navigatie. Het CMS zorgt er nu voor dat je niet iedere pagina hoeft aan te passen om dit mogelijk te maken. Je regelt het in de vormgeving van de website en klaar is Kees.
Tenslotte kennen Content Mangement Systemen meestal een onderscheid in type gebruikers. Zo zijn er redacteuren (editors), en hoofdredacteuren en webmasters. redacteuren mogen wel inhoud (content) toevoegen, maar verder niets. Hoofdredacteuren mogen ook de structuur van de pagina's aanpassen, en webmasters mogen alleen de vormgeving aanpassen. Bovendien zijn voor verschillende onderdelen van de website andere redacteuren aan te wijzen. Niet iedere redacteur kan dus overal op de website inhoud toevoegen of aanpassen.
Maar als je een dynamische website wilt, die door meerdere mensen beheerd en up-to-date gehouden moet worden, dan is een goed CMS systeem zeker aan te raden. Overigens kan dat CMS dan nog goed in combinatie met Site Build It! gebruikt worden. Bedenk wel dat het flink wat tijd kost om een CMS te installeren en in te richten voor het gebruikt kan worden.
Maar als we ons beperken tot de gratis cms tools die beschikbaar zijn, bekijk dan de opties die in een artikel van ZDnet beschreven staan.
En dan zijn er natuurlijk nog Mambo en Joomla. Beiden zijnpopulaire open source content management systemen. Mambo was begonnen bij het bedrijf Miro, maar na wat onenigheid stapte het hele ontwikkelteam op, en startte Joomla.
Hoewel de systemen vergelijkbaar, en zelfs voor een groot deel hetzelfde zijn, heeft Joomla inmiddels de grootste schare gebruikers, waarvan de Nederlanders zich organiseren in Dutch joomla, en waarvan zelfs een Startpagina beschikbaar is.
Over de juiste kopteksten op een website
Bij het lezen van je website vroeg ik me af of je de garantie over het aantal bezoekers en de klanten wel waar kon maken.
Maar mijn nieuwe website gaat in de eerste volle maand al de beloofde 300 bezoekers of meer halen!
Bovendien heeft hij al voor 2 klanten gezorgd, en de 3e heeft al belangstelling getoond.
Lia Smits, www.ontspannen-wandelreizen-marokko.com
Voordat ik begon, dacht ik dat een website niets voor mij zou zijn.
Maar nu, na 3 jaar, sta ik versteld van maar liefst 1000 bezoekers per dag. En al helemaal dat dat daadwerkelijk geld opbrengt!
Sabine Kuipers, www.vakantie-met-kinderen.com
Heeft u al een website, met weinig bezoekers?